Διαφήμιση
Βίντεο και άρθρο: Περιεδρικά κονδυλώματα. Θεραπεία με Argon Plasma Laser. PDF Εκτύπωση E-mail

Τα περιεδρικά κονδυλώματα (anal warts), αποτελούν δερματική εκδήλωση ενός ιού, σεξουαλικά μεταδιδόμενου κυρίως ( HPV, Human Papilloma Virus), ο οποίος μπορεί να επηρεάσει την περιοχή γύρω και μέσα από τον πρωκτό, καθώς επίσης το δέρμα και το βλεννογόνο της περιοχής των γεννητικών οργάνων.

Η δερματική βλάβη στην αρχή, αντιστοιχεί σε μια μικρή πάχυνση  του δέρματος, όσο το κεφάλι μιας καρφίτσας. Αργότερα οι βλάβες αυτές μπορούν να εξελιχθούν και να γίνουν μεγαλύτερες από το μέγεθος ενός μπιζελιού.

Συνήθως, στην αρχή τουλάχιστον, οι βλάβες είναι ασυμπτωματικές και  οι ασθενείς μπορεί να αγνοούν την ύπαρξή τους.  Αργότερα και όσο τα κονδυλώματα εξελίσσονται, οι ασθενείς μπορεί να  εμφανίσουν συμπτώματα, όπως κνησμός και αιμορραγία. 

Εάν τα κονδυλώματα αφεθούν να μεγαλώσουν αρκετά και δεν αφαιρεθούν με κάποιας μορφής θεραπεία, υπάρχει η περίπτωση να εμφανιστεί κίνδυνος καρκίνου στην πληγείσα περιοχή.

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της Αμερικανικής Δερματολογικής Εταιρείας για τη θεραπεία των σεξουαλικά μεταδιδόμενων παθήσεων ( STD ), η κατάλληλη αντιμετώπιση για τα εκτεταμένης μορφής περιεδρικά κονδυλώματα, περιλαμβάνει κρυοθεραπεία, χειρουργική εκτομή, ηλεκτροχειρουργική θεραπεία με  CO2 και θεραπεία με Argon Plasma Laser. Όλες αυτές οι θεραπευτικές διαδικασίες, συνδέονται με διαφορετικού βαθμού κίνδυνο για αιμορραγία, απελευθέρωση δυνητικά μολυσματικών αερολυμάτων, βαθιά θερμική καταστροφή με βραδεία επούλωση των τραυμάτων και φυσικά ουλές.

Η θεραπεία γίνεται σε εξωτερική βάση, χωρίς να χρειάζεται νοσηλεία και οι περισσότεροι ασθενείς νιώθουν ''άβολα''  λίγες ημέρες μόνον μετά τη θεραπεία. Μπορεί επίσης, να χρειαστεί να πάρουν αναλγητικά φάρμακα, εάν αυτό κριθεί σκόπιμο από το θεράποντα ιατρό τους.

Ανάλογα με την έκταση της νόσου, ορισμένοι ασθενείς επιστρέφουν στην εργασία τους την επόμενη ημέρα, ενώ άλλοι μπορούν να παραμείνουν εκτός εργασίας για αρκετές ημέρες.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα κονδυλώματα μετά τη θεραπεία μπορεί να εμφανιστούν ξανά στην ίδια ή σε παράπλευρη περιοχή και μάλιστα επανειλημμένα, δεδομένου ότι ο ιός που προκαλεί τα κονδυλώματα, συχνά επιμένει σε μια λανθάνουσα κατάσταση στους ιστούς του σώματος.

Το πότε και εάν θα συμβεί κάτι τέτοιο, δεν είναι απόλυτα προβλέψιμο. Συνήθως εμφανίζονται ξανά μετά από μερικούς μήνες, οπότε θα πρέπει να επαναληφθεί και η θεραπεία.

Κλινικές μελέτες έχουν δείξει, ότι το μεσοδιάστημα μεταξύ δύο ηλεκτροχειρουργικών θεραπειών, μπορεί να αυξηθεί εάν μετά τη θεραπεία γίνει τοπική χρήση φαρμακευτικού σκευάσματος ειδικού για τα κονδυλώματα, όπως το imiquimod.

Στα πλαίσια της πρόληψης και καθώς δεν υπάρχει μόνιμη θεραπεία γι'αυτή τη σεξουαλικά μεταδιδόμενη κυρίως ασθένεια, θα πρέπει να λαμβάνονται προστατευτικά μέτρα κατά τη διάρκεια σεξουαλικής επαφής, γενικότερα κι ακόμη περισσότερο όταν αφορά άτομα που έχουν γνωστό ιστορικό.

Για προληπτικούς λόγους επίσης, οι ερωτικοί σύντροφοι ασθενών με την πάθηση αυτή, θα πρέπει να ελεγχθούν από ειδικό ιατρό, ακόμη και αν δεν έχουν οι ίδιοι εμφανή κλινικά συμπτώματα.